This project is cofounded by the Life project number: LIFE18 ENV/SI/000673.
SI | EN | ES

hidaqua-logo-header.jpg

Life-logo
LOGO_MOP_SLO_Q.jpg

NOVICE IN DOGODKI

 
23. 9. 2021
Mrežni dogodek LIFE projektov na temo krožnega gospodarstva odpadkov, vode in tal

Naš španski partner Eurecat 25. novembra organizira dogodek povezovanja projektov LIFE: Krožno gospodarstvo odpadkov, vode in tal z namenom objaviti napredek in rezultate, dosežene v različnih projektih LIFE ter ponuditi priložnost za mreženje in izmenjati izkušnje v zvezi z obravnavanimi temami. Eurecat je v zadnjih 9 letih doslej sodeloval v več kot 17 projektih LIFE. Med drugim bomo predstavili tudi LIFE Hidaqua.

 

 
30. 8. 2021
Javno naročilo za izdelavo pilotne čistilne naprave v okviru projekta LIFE Hidaqua

 

 
1. 6. 2021
Projekt LIFE Hidaqua podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor!

Z Ministrstvom za okolje in prostor Republike Slovenije smo podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta LIFE Hidaqua v vrednosti 7,16 % upravičenih stroškov projekta.

 

 
 2. 3. 2021
Zadnje vzorčenje voda na lokaciji Koper

Danes smo opravili še zadnje vzorčenje somornice, deževnice in industrijske odpadne vode Hidrie. Na Inštitutu Jožef Stefan nato opravijo analize vseh vzorcev.

 
25. 11. 2020
Tretji konzorcijski sestanek

Vsi partnerji smo se ponovno zbrali na spletnem sestanku, saj so še vedno omejitve glede srečanj zaradi epidemije. Glavna tema je bila namenjena pregledu trenutnega napredka, kjer smo predstavili aktivnosti po posameznih sklopih ter plan dela v prihodnjih mesecih in oceno zamud pri poteku projekta LIFE HIDAQUA. Cilj srečanja je bila tudi priprava strategije za reševanje težav, povezanih z zamudami, ki so nastale zaradi omenjene krize.

 
17. 7. 2020
Video prispevek na TV Koper / TV Capodistria

V sodelovanju s TV Koper / TV Capodistria smo na lokaciji Hidrie v Kopru posneli kratek videoposnetek o projektu LIFE HIDAQUA. Partnerji iz Hidrie in ZAG so pojasnili splošne informacije o projektu LIFE HIDAQUA. Video v slovenskem jeziku si lahko ogledate tukaj in tukaj.

 
30. 6. 2020
Objava strokovnega članka v reviji “Mineral in Gradnja”


 
 10.06.2020
Drugi konzorcijski sestanek projekta LIFE HIDAQUA
Na ZAG je 10. junija 2020 potekal drugi konzorcijski sestanek projekta LIFE HIDAQUA. ZAG je vodilni deležnik – koordinator projekta, ki ga sestavlja še 5 pridruženih deležnikov – partnerjev projekta (HIDRIA, Geologija Idrija, Inštitut Jožef Stefan in španska partnerja inštitut Eurecat in podjetje HidroQuimia iz Barcelone.

 
26.5. 2020
Vzorčenje somornice in deževnice

Zaradi situacije s koronavirusom so bile naše projektne aktivnosti v zadnjem času nekoliko okrnjene. Včeraj nam je le uspelo izvesti četrto vzorčenje alternativnih vodnih virov - bočate vode in deževnice. Žal ima tovarna Hidria še kar ustavljeno proizvodnjo zaradi znižanih naročil v avtomobilski industriji, zato vzorčenje industrijske odpadne vode še vedno ni mogoče.

 
 27.3. 2020
Laboratorijski testi industrijske odpadne vode

Španski kolegi iz Eurecata izvajajo laboratorijske teste za čiščenje industrijske odpadne vode od podjetja HIDRIA, ki ključni dobavitelj v evropski avtomobilski industriji. Opravljenih je bilo več JAR in DAF testov, ki so že pokazali nekaj želenih rezultatov. Ti testi simulirajo procese koagulacije/flokulacije (JAR test) in flotacijo z raztopljenim zrakom (DAF) v čistilnih napravah.

 
7–29. - 30. 1. 2020
Srečanje LIFE projektov na področju čiščenja odpadnih voda

V Barceloni je 29. in 30. januarja 2020 potekala konferenca z naslovom "Making Water Fit for LIFE - LIFE Waste-water Treatment Platform Meeting", ki so jo organizirali EASME, Neemo LIFE monitoring team in inštitut CETAQUA.

 
 20.11.2019
Uvodni sestanek projekta LIFE HIDAQUA
Na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je 20. novembra 2019 potekal uvodni (kick-off) sestanek štiriletnega projekta projekta LIFE HIDAQUA.Konzorcij projekta sestavlja 6 partnerjev (štirje Slovenski partnerji; ZAG, HIDRIA, Geologija, IJS in dva španska partnerja; zasebni inštitut Eurecat in podjetje HidroQuimia).

 
7–8. 11. 2019
Začetni sestanek v Bruslju

Začetni (uvodni) sestanek LIFE projektov za podprogram okolje (ENV in GIE projekti) je potekal 7. in 8. novembra 2019 je v Crowne Plaza Brussels, v Belgiji. Projekt LIFE HIDAQUA sta predstavila Sara Seršen in Marcel Rous. Ta dvodnevni sestanek je organizirala EASME skupaj z NEEMO.